Publikované 1. 4. 2014, aktualizácia 4. 11. 2019

Da XL'z Top múviz list ewa
(The XL's top movies list ever)

Tu nájdete výber filmov, ktoré som videl aj s nejakým mojím komentárom. Nakoľko voľného času je neuveriteľne málo (ergo "čas je najhodnotnejšie aktívum v živote človeka" .. uuuchchch..), príde mi vhodné urobiť občas aspoň nejakú revíziu toho množstva času stráveného pozeraním kvalitných filmov. Som typ filmaniaka, ktorý sa ku svojmu obľúbenému príbehu rád po čase vráti a užije si ho možno ešte lepšie aj s detailami, ktoré mu predtým unikli. Takže tento zoznam slúži aj ako moja súkromná filmografická kartotéka. A ak náhodou zatiaľ žiadny večerný plán, možno tu nájdete tip na príjemne strávený večer.

PS: Tento zoznam budem priebežne, dlhodobo a nepravidelne dopĺňať. Názvy väčšinou uvádzam v pôvodnom (anglickom) znení, pretože zásadne pozerám filmy v origináloch. Nehovoriac o tom, že slovenské názvy často znejú komicky a väčšinou ich ani nepoznám. Poradie filmov je náhodné.

  1. Transformers - Age of Extinction (2014, sci-fi)5/10

    Kvalitu scenára pomerne často nahrádza množstvo vyšperkovaných efektov spočívajúcich v tom, že dobrí Autoboti strieľajú zlých Deceptikonov, ktorí sa po desiatkách rozstrekujú na obláčky zeleného oleja a kopu železného šrotu. Občas utrúsia vtipnú mimozemskú hlášku v štýle "Tiež som zakúsil problém s rešpektom u Bumblebeeho." (Optimus Prime), keď sa Mark Wahlberg sťažuje na problém s dcériným frajerom. Napriek pomerne dobrému hereckému obsadeniu film dosť nudil, avšak nepopieram, že teenagerské publikum môže v úžase híkať nad mnohými scénkami. Všetko je o analýze big data a definovaní cieľového publika. Ak máte cez 35 a pracujete v reštauračných službách, nepozerajte tento film:-)

  2. Looper (2012, sci-fi)8/10

    Najlepší sci-fi film 2012. Nepohodlných ľudí v budúcnosti odstraňujú tak, že pošlú niekoho do minulosti, aby ho odstránil. Ten niekto sa volá looper a zarába strašné prachy za to, že občas odstrelí chlapíka, čo sa mu s kapucňou na hlave zjaví pred hlavňou. Problém nastane, keď jeden looper zistí, že chlapík pred ním je on sám a nechá ho ujsť. Začína naháňačka medzi Josepf-Gordon Lewittom, Paul Dianom, a Bruce Willisom prepletená futuristickými konceptami ako telekinéza, cesta časom a priesvitné plastové mobily s dvoma tlačidlami YES a NO:-) Výborným výkonom sa blisne aj Emily Blunt ako matka záhadného Rainmakera, ktorým je vlastne samotný looper pátrajúci po sebe. Odporúčam pozrieť dvakrát.

  3. Edge of tommorrow (2014, sci-fi)9/10

    V kontexte násilnými efektami preplnenej generácie filmov posledných dvoch rokov prekvapil tento film výbornou dejovou líniou a skvelým hereckým obsadením. Tom Cruise a Emily Blunt vytvorili skvelú dvojicu tvrďákov, ktorí v časových cykloch postupne zlepšujú svoje schopnosti, aby mohli poraziť mimozemský organizmus, ktorý má schopnosť ovládať čas. Efektov je naozaj veľa, avšak sú neintruzívne, prirodzené a výborne ladia so scenériami. Po dlhom čase naozaj výborný film, ktorý som ihneď zaradil do filmotéky.

  4. Pitch black (The Chronicles of Riddick: Pitch Black, 2000, sci-fi)8/10

    Pôvodne béčkový film, jedna z prvotín Vincenta Diesela, ktoré zažala jeho hviezdnu kariéru. Excelentná temná atmosféra planéty a posádky stroskotanej na neznámej planéte s tromi slnkami uprostred ničoho a krvilačných lietajúcich predátorov. Film to nepreháňa s efektami, stavia skôr na výbornej gradácii deja a dramatickej záverečnej eskapáde z vražednej planéty. Úspech filmu podnietil vznik trilógie o Riddickovi - super típkovi so svietacimi očami a veľkými ramenami. Proste Vin Diesel.

  5. Aliens 4: Resurrection (Votrelci 4 - Znovuzrodenie, sci-fi, 1997)8/10

    Hoci pôvodný scenár predpokladal impresívnejšie snímky (Zem napadnutá votrelcami, katastrofické zábery z Manhattanua pod.), stále to film dotiahol na vynikajúce umiestnenie. Dej sa odohráva na vesmírnej stanici, kde klonovaním DNA 200 rokov mŕtvej Ripleyovej (Sigourney Weaver) znovuoživia votrelcov s cieľom použiť ich na militantné účely. Veci sa však vymknú spod kontroly, keď votrelci ujdú a dej sa mení na naháňačku po dlhých poloosvetlených chodbách vesmírnej stanice. Vo filme zažiarili viaceré známe mená - Winona Ryder, Ron Perlman.

  6. Far and Away (historický, dobrodružný, romantika)9/10

    Jedna z prvotín Toma Cruisa a Nicole Kidmanovej o osídlovaní Ameriky a hľadaní skutočných hodnôt v živote. Videl som už 4x. Príbeh chudobného írskeho chlapca a dcéry zámožných rodičov na ceste do Ameriky za vidinou lepšieho života.

  7. Mechanic (thriller, 2011)7/10

    Jason Statham odstraňuje nepohodlných ľudí. Bez výčitiek svedomia. Svedomie sa začína ozývať až keď dostane za úlohu odstrániť svojho dobrého priateľa (Donal Sutherland) kvôli údajnej defraudácii obchodných záujmov. Do deja vstupuje syn zavraždeného (Ben Foster), ktorý netuší, kto zavraždil jeho otca. Jason ho začne z ľútostivých pohnútok zaúčať, ako "pracuje" mechanik. Dvojica postupne zisťuje, že sa stali obeťou podvodu. Dej dostane zvláštnu pointu v momente, keď obaja zistia, že vedia, kto odstránil ich otca a priateľa...

  8. Proposal (romantika, komédia, 2009)7/10

    Výborná komédia so Sandrou Bullock, ktorá hrá veľkú šéfku vo vydavateľstve a urobí všetko preto, aby nakladateľstvo klapalo podľa jej predstáv. Problém vzniká, keď ju imigračný úrad chce deportovať z USA späť do Kanady kvôli porušeniu imigračných pravidiel. Jedinou šancou je fingované manželstvo s nejakým Amíkom (Ryan Reynolds), čo však pán Gilbertson z úradu tuší a chce si na nich posvietiť aj počas ich súkromnej cesty na Aljašku. Pekné zábery z aljašskej prírody.

  9. Hills have eyes 1 (Hory majú oči, horor, 2006)9/10

    Neuveriteľne dobre urobený film, fantastická gradácia deja. Z nevinného tripu naprieč Amerikou sa stáva boj o život uprostred Nevadskej púšte, kde lovia svoje obete obete atómových pokusov. "Obete obete" nie je preklep:-) Potomkovia baníkov, ktorí žili v oblasti, keď americká vláda v 50-rokoch uskutočňovala pokusy s atómovými bombami a nepoznali ešte dôsledky ožiarenia sa skrývajú v horách a aby prežili, občas si "ulovia" nič netušiacich cestovateľov. Konzervujú ich inak v chladiacich boxoch. Film bol vyhlásený aj za najlepší film roka. Bohužiaľ, druhá nadväzujúca časť sekvelu (Hill Have Eyes 2, 2007) je o poznanie slabšia a nič originálne neprináša.

  10. Seven psychopats (čierna komédia, 2012)7/10

    Bizardne prepletaný dej o spisovateľovi (Colin Farrell), ktorý píše knihu o siedmych psychopatoch. Netuší, že túto diagnózu skvele napĺňa jeho kamoš (Sam Rockwell), ktorý mu pomáha s písaním knihy a aby mu dodal námet, občas niekoho zastrelí. Niektoré dialógy sú skutočne profesionálnym pohľadom forenzného psychológa do duše psychopatických osobností. Sam Rockwell ma ohúril hereckým výkonom, dovtedy som ho príliš nepoznal.

  11. Prometheus (sci-fi, 2012)7/10

    Všetky filmy od Ridleyho Scotta sú tip-top filmy. Nesklame ani Prometheus - sci-fi sága o ceste za hviezdou, ku ktorej ukazujú staré jaskynné maľby. Vesmírna loď nájde záhadné zvyšky starej civilizácie na vzdialenej planéte a dokonca sa im podarí oživiť jedného pomerne dobre vyrenderovaného mimozemšťana. Film je voľným preddejom klasickej hororovej série Votrelcov a poskytuje vysvetlenie, ako votrelci vznikli a kto za to všetko môže... ale to sa dozviete až na konci filmu, kde trochu viac efektov. Po dlhom čase konečne výborný sci-fi. Plánuje sa aj Prometheus 2 (cca 2016). Vo filme sa zaskvejú novšie hviezdy filmového plátna - Michael Fassbender, Charlize Theron a Noomi Rapace.

  12. Ip Man 1, 2 (akčný, historický, 2008 a 2010)7/10

    O zrode bojových umení, charaktere a odvahe čeliť nespravodlivosti. Čínsky film z čias japonskej okupácie o zakladateľovi Wing Tsun, bojového umenia, z ktorého vzniklo mnoho odrôd bojových umení, medzi inými aj Bruce Leeho jeet-kune-do. Majster Ip sa neskôr stal Bruce Leeho učiteľom (o tom však bude až pripravovaný Ip man 3). Obidva filmy sú výborne urobené, choreografia bojových scénok núti počas pozerania občas udrieť do steny, takže si zoberte okrem pop-cornu so sebou do obývačky aj nejakú mini makiwaru:-) Mne osobne sa druhý diel páčil trochu viac, najmä záverečný boj s arogantným žilnatým Twisterom. Nie je mnoho čínskych filmov, ktoré zaujmú európskeho diviaka.

  13. Hostel 3 (horor, 2011)7/10

    Neviem prečo, ale na rozdiel od Hostel 1 a 2 sa mi tretí diel páčil najviac. Skupina kamošov cestuje užiť si do Európy pred svatbou jedného z nich. Netušia, že cesta nie je až taká náhoda a veci, ktoré sa začnú diať vôbec nie sú omyly. Keď ich kamoš zmizme počas búrlivej noci v nočnom klube, začnú pátranie na vlastnú päsť. Pátranie ich privedie na stopu prominentného klubu Lovcov, ktorého členovia sa vyžívajú v mučení nevinných obetí. Tarantinova psychoanalýza bezmorálnych a krutých charakterov.

  14. RocknRolla (thriller, komédia, 2008)8/10

    Film natočil Guy Ritchie, bývalý manžel Madonny. Hlavnou postavou je drobný podvodník prezývaný One-Two ("Mistr uantú", Gerard Buttler), ktorý dlhuje veľkému londýnskemu mafiánovi balík peňazí. Aby splatil svoj dlh, nafinguje prepad auta prevážajúceho peniaze. Dej sa začne zamotávať, keď vysvitne, že peniaze patria inému ruskému mafíkovi operujúcemu v Londýne. Mistr Uantú sa dostáva medzi dvoch veľkých mafiánov, a zdá sa, že mu nepomôže ani vypátranie zmiznutého obrazu, ktorý ukradol nepodarený synček londýnskeho bossa - Da RockenRolla. Výborný tip na relax - dej má iskru, gradáciu, originalitu, napätie aj humor - všetko skombinované do vyváženého celku, v ktorom víťazí napokon spravodlivosť. Film by som odporúčal vidieť aspoň dvakrát kvôli nelineárnej sekvencii snímok - podobne ako v Pulp Fiction. Hovorilo sa aj o pokračovaní (Da Real RockenRolla), zatiaľ však zatiaľ Guy Ritchie nakrúca pokračovania Sherlocka Holmesa...

  15. Rise of the planet of Apes (sci-fi, 2011)8/10

    Neveril som, že na 20-ročnú starinku možno nadviazať kvalitnou snímkou. Avšak Zrodenie planéty opíc je vynikajúco urobený film s tak vernými efektami, že sa ani nezdá, že tam sú. Nechápem, ako možno naučiť opice správať sa podľa scenára... Dej začína v laboratóriách, kde pri hľadaní lieku proti parkinsonovej chorobe zistia vedľajší účinok na opiciach prejavujúci sa zvýšením inteligencie. A to až do takej miery, že opice začnú písať jednoduché slová, komunikovať a organizovať sa. Dej vrcholí hromadným útekom opíc do lesov za San Franciscom (pozoruhodné scenérie natáčané na moste - alebo aj toto boli digitalizované efekty??) vďaka ktorému sa infekcia rozšíri do celého sveta a pánmi planéty sa na najbližšie storočia stávajú opice (až pokial im Mark Wahlberg nepripomenie o pár storočí, kto tu bol kedysi pánom). Vo filme hrá indická herečka Freida Pinte známa zo Slumdog Millionaire (napr. prvá cena za MTV Movie Award for Best Kiss) a James Franco známy napr. z filmov 127 hodín (o tom típkovi, ktorému sa zasekla ruka v skale .. fuj, vždy si spomeniem na niektoré scénky..) alebo Spiderman 3.

  16. Love actually (romantický, 2003)10/10

    Film, ktorý by si mal každý pozrieť na Vianoce. Bez digitálnych efektov, strieľačiek a rafinovaných záberov na krvavé mäso prináša vzťahové epizódy z bežného ľudského života. Vhodné pre deti, mladých starých, ženatých aj rozvedených, chudobných aj bohatých. Neuveriteľné spektrum rôznorodých charakterov v rôznych životných situáciách hľadajúcich svoje šťastie. Mená ako Hugh Grant, Keira Knightley, Liam Neeson zaručujú kvalitný zážitok.

  17. District 9 (sci-fi thriller, 2009)9/10

    Po dlhom čase som bol ohúrený nevšednou formou spracovania. Film začína ako pozliepaný zostrih videozáberov z ulíc Johannesburgu počas výjazdu do ghetta mimozemšťanov deložovaných z vesmírnej lode, ktorá je odstavená nad mestom. Táto forma pôsobí spočiatku rušivo, až natoľko, že som pri prvom pozeraní chcel po 5 minútach film vypnúť. Postupne však toto rušenie mizne a práve vďaka nemu dej vťahuje diváka do filmu ešte intenzívnejšie. Hlavným hrdinom príbehu je Wikus - popletený úradný koordinátor zodpovedný za premiestnenie ghetta s mimozemšťanmi (prezývaného aj district 9) niekam ďalej od Johannesburgu. Počas návštevy ghetta ho nešťastnou náhodou zasiahne záhadná čierna kvapalina a začne sa pomaly meniť na mimozemšťana. Vďaka tomu, že má zrazu súčasne ľudskú aj mimozemské DNA, je schpný použiť mimozemské zbrane, čím sa stáva zaujímavým objektom pre veľkých armádnych šéfov, ktorí ho chcú rozkúskovať a zistiť, že prečo. Wikusovi sa to však nepozdáva a utečie im z chirurgického stola a skryje - kdeže inde - v districte 9. Skvelý film s nenásilnými efektami a vo svojej podstate smutný - poukazuje na chamtivosť niektorých ľudí a záujmy určitých skupín neštítiacich sa ničoho... Film predstavoval začiatok filmovej kariéry hlavného hrdinu - dovtedy neznámeho Sharlto Copleyho.

  18. Alien Covenant (sci-fi thriller, 2017)8/10

    Druhá sága z trilógie o Votrelcoch a čo im predchádzalo. Film má dobre gradované napätie, slušne zamotaný dej, dostatočný počet temných scén a veľmi dobrý výkon hlavnej hrdinky (Katherine Waterston). Scenár bol však pomerne kritizovaný - vzbudil viac nejasností, ako odpovedí vzhľadom ku predošlému Prometheovi. Film je treba určite vidieť aspoň dvakrát, aby si človek uvedomil konvergenciu deja - rafinovanú pomalú premenu Davida a jeho šialený plán na ovládnutie lode s kolonizátormi. Mne osobne sa najviac páčili záverečné scény - boj na vzlietajúcej plošine s votrelcom a geniálne rozuzlenie deja tesne predtým, ako Daniels upadla do kryospánku. Naopak, niektoré momenty boli nasilu a dosť nevhodne vsunuté do deja - trochu násilný prechod z "makrosveta do mikrosveta" - ako sa vírus začne točiť a prepláva do ucha alebo do nosa ..

  19. The life (sci-fi thriller, 2017)8/10

    Výborný a desivý. Na vesmírnej stanici odchytia vzorku zeminy z Marsu, nájdu v nej bunku a podarí sa im ju oživiť. Avšak bunka sa zmení na nezabiteľné a rafinované monštrum .. a napriek úsiliu posádky odvrátiť jeho vstup na Zem sa zhodou nešťastných náhod tento úmysel nepodarí a živočíšny druh, ktorý sa "pasie na ľudkom organizme" sa dostáva na Zem .. Film je symbolickým varovaním pred kontaktom s odlišnými biologickými druhmi. Výborné výkony podali najmä Jake Gyllenhaal a Rebecca Ferguson.

... občas tu niečo doplním ... posledná aktualizácia 04/11/2019 ...

Linky ..

Máte otázku?

Synet.sk

Profesionálna tvorba webových aplikácií a riešení na mieru. Konzultačné služby.

Demo

Kontakt


https://synet.sk