Publikované 19. 10. 2014, aktualizácia 15. 12. 2019

Montáž odvzdušňovacích automatických ventilov na radiátory

Nájsť inštalatéra v Bratislave schopného namontovať v byte niekoľko automatických odvzdušňovacích ventilov je dosť veľký problém. Buď s tým nemajú skúsenosti, alebo sa im práca neoplatí - pripadá im príliš pracná a zodpovedná.

Pritom chronickým problémom panelových domov (Petržalka!) je ich periodické zavzdušňovanie hlavne na začiatku každej vykurovacej sezóny. Problém je typický pre byty na najvyšších podlažiach, kde sa kumulujú vzduchové bubliny, ktoré už nemajú kadiaľ "unikať". Toto bol aj náš prípad.

Najprv som sa pokúsil vyriešiť problém zavolaním majstra inštalatéra, s ktorým som mal predtým dobrú skúsenosť. Potvrdilo sa však, že nie je majster ako majster. Posúďte sami - automatický odvzdušňovací ventil nám namontoval tak, že nemohol správne fungovať - do vodorovnej namiesto zvislej polohy:

Nesprávne namontovaný automatický odvzdušňovací ventil
Obr. 1 - Nesprávne namontovaný automatický odvzdušňovací ventil do vodorovnej polohy namiesto zvislej polohy. Dôsledkom bola menšia potopa hneď na začiatku vykurovacej sezóny.

Montáž odvzdušňovacieho ventila zvládnete aj sami

Ak máte podobný problém a ste trochu šikovný, nie je zložité namontovať si odvzdušňovacie ventily sám. Tu je postup ako na to.

Typy automatických odvzdušňovacích ventilov na trhu (Hornbach, Baumax)
Obr. 2 - Typy automatických odvzdušňovacích ventilov na trhu. Zakúpite v každom lepšom železiarstve, prípadne v predajniach Hornbach, Baumax.

Potrebný materiál:

  • automatické odvzdušňovacie ventily - pozri obr. 2. Najlepšie sa odvedčil typ A). Štandardný priemer je 2,5 palca.
  • tesniaci materiál - buď kúdelu s vazelínou alebo (odporúčam) inštalatérske tesniace vlákno. Vlákno sa v kontakte s vlhkosťou rozpína a umožňuje teda aj korekciu (pritiahnutie/odtiahnutie) závitu.
  • tesniacu gumennú podložku ak použijete skrátené koleno 90° - pozri obr. 3.
  • hasák
  • pravdepodobne hadicu z práčky, imbusový kľúč a vedro - pre vypustenie média z vyhrievacieho okruhu vášho bytu

Skrátené mosadzné koleno 90 stupňové
Obr. 3 - Ak máte radiátor príliš blízko pri stene, ušetríte si nepríjemnú demontáž vyhrievacieho telesa jednoduchým využitím nádstavca. V prípade potreby do neho môžete namontovať ďalší diel 90° koleno pre zvislé ventily.

Konope, vazelína, tesniace vodoinštalatérske vlákno
Obr. 4 - Konope, vazelína, tesniace vodoinštalatérske vlákno.

Krok 1. Vypustite časť vody z radiátorov

Každý radiátor má na jednej strane odvzdušňovací ventil. Automatický odvzdušňovací ventil sa montuje do tohoto otvoru. Aby vám však po uvoľnení ventilu nezačala vytekať voda, ktorá je tam prítomná aj mimo vykurovacej sezóny, musíme vypustiť trochu vody zo systému, cca 2-5 litrov na jeden radiátor. Nie je nutné vypúšťať všetku vodu, len aby hladina dostatočne poklesla a z odvzdušňovacieho otvoru vám nevytekala voda.

V panelových bytoch sa zvyčajne vyhrievacie stupačky pre byty na 12. poschodí nachádzajú na 11. poschodí a vyzerajú približne takto (kliknite pre vysvetlenie):

Vypúšťacie ventily pre radiátorový okruh v jednotlivých bytoch
Obr. 5 - (kliknite pre zväčšenie) Šachta s vypúšťacími ventilmi pre vyhrievací radiátorový okruh v paneláku

Vodu vypustíte tak, že najprv uzatvoríte vyhrievací okruh vášho bytu (inak by ste vypustili vodu z celého paneláku:-), a to tak prítokovú rúru ako aj odtokovú. Potom primontujete hadicu z práčky a povolíte ventil. Do pripraveného vedra vypustíte cca 5-10 litrov vody.

Aby voda z daného radiátora vytiekla (nevytečie, pokiaľ je v radiátore podtlak), mierne treba povoliť odvzdušňovací ventil. Táto operácia teda vyžaduje napríklad 2 ľudí - jeden vypúšťa do vedra na 11. poschodí, druhý povolí odvzdušňovací ventil v byte na 12. poschodí.

Krok 2. Namontujte automatické odvzdušňovacie ventily

Po vypustení vody odmontujte pôvodný odvzdušňovací ventil. Ak máte dostatočný priestor medzi radiátorom a stenou, nemusíte montovať žiadne predlžovacie články (Obr. 3) a môžete priamo namontovať napr. ventil typu A) na obrázku 2. V ostatných prípadoch je treba namontovať predlžovací článok a koleno 90° pre osadenie ventilu do zvislej polohy.

Predlžovací článok má vonkajší závit a teda sa dá pritiahnuť len špeciálnymi kliešťami, ktoré sa zakliesnia do záražiek vo vnútri závitu - pozri obr. 6 a 7.

Predlžovací článok
Obr. 6 - Montáž predlžovacieho článku s vnútorným závitom. Na pritiahnutie existujú špeciálne kliešte (stoja cca 50 EUR). Mne pomohlo jedno rameno hasáka (obr. 7), keďže priestor medzi radiátorom a stenou bol len asi 10 cm.

Montáž kolena
Obr. 7 - Montáž predlžovacieho kolena hasákom.

Naviazanie článkov
Obr. 8 - Náväznosť článkov.

Tesniace vodoinštalatérske vlákno na závite
Obr. 9 - Tesniace vodoinštalatérske vlákno na závite.

Postup pri nasadení článku je bežný - pílkou na železo mierne zdrsníme povrch závitu a omotáme ho tesniacim materiálom (konope s vazelínou alebo tesniacim vodoinštalatérskym vláknom).

Po namontovaní ventilov a ukončení prác nezabudnite povoliť vyhrievací okruh na 11. poschodí:-) Túto montáž možno robiť kedykoľvek - hoci aj v priebehu vykurovacej sezóny (hoci vhodnejšie by bolo mimo nej), avšak je nutné upozorniť na to správcu domu, aby vypustenú vodu vedel v systéme doplniť.

Pri správnom fungovaní automatický ventil sám vypúšťa nahromadené vzduchové bubliny a nemusíte ním manipulovať od októbra do marca:-)

Správne namontovaný automatický odvzdušňovací ventil
Obr. 10 - Správne namontované automatické odvzdušňovacie ventily.

2019 - Ako skončil príbeh s odvzdušňovacími ventilmi

Na jar v roku 2018 menil náš bytový dom kotolňu. Bolo nutné vypustiť všetku vodu z vyhrievacieho okruhu a znovu napustiť. Začiatkom nasledujúcej sezóny (10/2018) preto došlo ku silnému zavzdušneniu radiátorových trubiek vo viacerých bytoch. Ja som sa napríklad až po 2 týždňoch dozvedel, že kotolňa už temperuje a radiátory by teda mali byť teplé. Neboli.

Začal som pátrať po príčine. Z radiátorov však žiadny vzduch neunikal, keď som povolil ventily. Kontaktoval som teda správcu domu, ktorý sa staral o reguláciu novej kotolne. Ten prišiel, pozrel a odborným okom zhodnotil "Za to môžu tie automatické ventily. To ste si vy montoval? Treba ich dať preč.".

Tak som strávil pol dňa ich výmenou. Zastavil okruh, vypustil časť vody, demontoval automatické ventily a namontoval klasické otočné. Avšak ani po výmene radiátory nehriali. Správca prišiel znovu a začal pátrať. Vedľajšie byty hriali - preverili sme. Náš byt stále chladný. Zišli sme ku rozvodom a skontrolovali - všetko bolo v poriadku. Telefonicky konzultoval s inštalatérom z firmy, ktorá menila kotolňu - inštalatér mu poradil, aby zatvoril na pár minút vykurovanie do 3 susediacich bytov na našom poschodí - okrem nášho. Tým sa zvýšil tlak v trubkách a pretlačilo niekde nejakú zablokovanú vzduchovú bublinu či smeť, ktorá niekde zablokovala tok média. Po chvíli bolo cítiť, že radiátory konečne začínajú hriať - problém vyriešený.

Bohužiaľ, nahadzovať automatické ventily naspäť sa mi už nechcelo. Takže dnes ich už nemáme, čo ma dosť mrzí.

Inštalatéri automatickým ventilom príliš nedôverujú - rozprával som sa s jedným, či dvoma. Ich hlavnou nevýhodou je, že časom sa v potrubí môžu nazbierať nečistoty v prúdiacom médiu a zablokovať napr. ihlicu, ktorá vypúšťa vzduch. Ventil je pritom uzatvorená (mosadzná) nádoba, do ktorej sa nedá tak ľahko dostať. Ventil by sa musel z vyhrievacieho telesa demontovať, prepláchnutím smeť odstrániť a nasadiť späť - vyžaduje odborný zásah. Z toho dôvodu automatické odvzdušňovacie ventily by sa nemali montovať napr. do ťažko dostupných priestorov, alebo na miesta, kde sú dlhodobo bez dozoru.

Štandardný odvzdušňovací ventil
Obr. 11 - Štandardný odvzdušňovací ventil.

Máte otázku?

Synet.sk

Profesionálna tvorba webových aplikácií a riešení na mieru. Konzultačné služby.

Demo

Kontakt


https://synet.sk